Tanulóink munkáiból
Galéria
Elektronikus napló

Facebook FanBox

Nagyvárad

2016. március 16-án, szerdán Nagyváradra látogatott az egri Eventus Művészeti Középiskola csoportja köszönhetően a Rákóczi Szövetség március 15-ei diákutaztatási pályázatának. A korai indulás sem tudta volna eltántorítani a csoportot az utazástól. Már az út elején, a közel négy órai utazás alatt sikerült jó hangulatot kialakítani a buszon, mivel 1848. március 15-ei dalokat énekelt az ifjúság: Kossuth Lajos azt üzente…; Kossuth Lajos verbunkja; Nemzeti Dal, ehhez társult még néhány magyar népdal is (Fölszállott a páva).

Persze az ilyen utak elengedhetetlen kelléke a tanulás. Ebben nagy szerep jutott az idegenvezető-tanárnak, aki számos érdekességet osztott meg a diákokkal a település történetét illetően. Például hogy hajdanán a 10. században Várad megerősített hely volt; a „d” kicsinyítő képző a szóban pedig a vár kisméretűségét jelenti. Az, hogy mennyire kisméretű ez a vár, mindenki eldönthette saját maga az alapterületét megismerve: 150.000m2. A diákok megismerkedtek többek között a Szent László-legendával, híres nagyváradi művészekkel, tudósokkal, költőkkel. Megtudták például, hogy a hagyomány szerint ott találkozott Ady Endre a nagy szerelemmel. Az EMKE kávéházban (Astoria Szálló) mutatták be a költőnek Diósy Ödönné Brüll Adélt (Lédát). A nagyváradi hagyomány szerint Ady és Léda első látásra egymásba szerettek.

11 óra körül megérkeztünk a Partium „fővárosába”, Nagyváradra. A partnerintézményünk, Partiumi Keresztény Egyetem, meglátogatásával kezdtük a programot, ahol személyesen a Képzőművészeti Tanszék vezetője, Izsák Előd fogadta a csoportot és kalauzolt minket körbe. Még néhány első éves hallgatóval is találkoztunk. Betekintést nyerhettünk az egyetem tanórai rendjébe: alkalmazott- és képgrafika szak, valamint mozgóképi labor, kiállító terem, közösségi színtér (büfé). Felmerült egy közös projekt terve is a találkozás ideje alatt, mivel mindkét intézmény művészeti, ezért egy alkotó tábor létrehozásáról is beszélgettünk a tanszékvezető úrral. Továbbá megtudtuk, hogy egy korábbi diákunk jelenleg a Partiumi Keresztény Egyetem másodéves hallgatója.

Miután megtekintettük az egyetemet sor került egy kis városnézésre is, amely a következő műemlékeket érintette: Szent László tér: Holdas templom, Fekete Sas szálló, Szent László templom, Városháza. Ezután átkeltünk a Sebes Kőrösön, megcsodáltuk a nagyváradi színházat, majd azt az iskolát, ahová Ady Endre is járt. Végezetül kiértünk a sétálóutcára, ahol egy órás szabad felfedezést engedtünk a diákoknak kollégáimmal. Találkozási pontunknál mindenki megcsodálhatta, sőt belecsöppenhetett a nagyváradi költők világába. Ady, Juhász Gyula társai lehettünk egy fotó erejéig.

Az egyórás szabad program után sort kerítettünk a megemlékezésre is Szacsvay Imre szobránál, aki 1849-ben a függetlenségi nyilatkozat szövegezője és aláíratója volt, valamint nagyváradi országgyűlési képviselő is. Megemlékezésünket a Himnusz eléneklésével kezdtük, majd Kéri Simon, 11.a osztályos tanuló elszavalta Ady Endre Sírni, sírni, sírni című versét. Ezután Szentesi Éva tanárnő vezetésével Bacskai Beatrix, 11.b és Kriston Márk, 12.a osztályos tanulók elhelyezték a koszorút a szobor lábánál. Végezetül még Sajtos Attila Igazgató Úr tartott egy rövid ünnepi beszédet, majd közösen elénekeltük a Szózatot és a Székely himnuszt. Egy közös csoportkép is készült itt.

Miután ez megtörtént átsétáltunk még a nagyváradi várhoz, amit az elmúlt években szépen felújítottak. A falak között sétálva átélhettük a váradi kaptányok és feleségeik életét. A vár bejáratánál szintén mesélt az idegenvezető-tanár a diákoknak. Például hogy közel tíz alkalommal ostromolta az ellenség a várat, de csak kettő alkalommal sikerült bevenniük. Megtudhatták azt is a tanulók, hogy olasz építészek munkáját dicséri az ötszögű kialakítás.

Ezután visszaszálltunk a buszra és hazaindultunk. Miközben könnyes szemmel néztünk ki az autóbuszból, búcsúztunk a várostól Szentesi Éva tanárnő (idegenvezető-tanár) elszavalta a csoportnak Janus Pannonius Búcsú Váradtól című versét.

A haza vezető úton a diákok részt vehettek egy nagyváradi totón is. 12+1 kérdésre kellett válaszolniuk. Egy kis ajándékban is részesülhettek a nyertesek, akik a következők voltak: 1. helyezett: Rácz Dorina 12.a és György Manuéla, 13.a osztályos tanulók, valamint 3. helyezett: Pálinkás Barbara Fanni és Szoboszlai Zsanett, 10.a osztályos diákok és egy külön díjas is lett: Bitte Blanka, 9.a osztályos tanuló.

Este 8 óra körül érkeztünk haza, mindenki élményekkel gazdagodva, jó hangulatban szállt le az autóbuszról, és ezzel búcsúztunk egymástól: „Jövőre Veled ugyanitt!”

 

Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget Rákóczi Szövetség!


A Nagyváradon készült képeket ITT tekintheti meg!


Módosítás: (2016. március 23. szerda, 08:25)

 
Elérhetőségeink

EVENTUS Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

Számlaszám: 10300002 - 46800008 - 00003285

Alapítványi és Magániskolák Egyesülete által minősített iskola 2005

Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény 2007

 

Program akkreditációs tanúsítvány száma: PL-74460/037

Program akkreditációs tanúsítvány száma: AL-2891

OM azonosító: 031631

Nyilvántartási szám:10-0004-06

Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-0690

Postacím: 3300 Eger, Cifrakapu tér 24.

Telefonszámok:

Tanulmányi osztály: 36/517-510

Kollégium vezető:36/313-435   06/20-516-0885

Web oldal: www.eventus.hu

E-mail: iskolatitkar@eventus.hu

Támogatóink